adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Selasa, 25 Ogos 2015

Plot 2 - Perkembangan Semaian Labu, Selasih Thai dan Cili Padi

Setakat ini saya ada tiga plot tanaman. Plot pertama adalah di hadapan rumah yang ada pokok pandan, pokok kari, kantan, betik, kacang botor dan telah. Nanti bila plot ini dah kemas sedikit saya akan kongsi bagaimana rupanya sekarang. Plot bahagian depan ini saya sedang kemaskan supaya tidak semak sangat kerana jika terlalu semak nampak tidak kemas bahagian depan rumah selain menyukarkan pekerja utiliti yang datang ke rumah untuk semak meter elektrik dan meter bekalan air. Lagipun di kawasan yang kecil ini ada juga paip-paip utiliti masuk ke rumah jadi kerja mencangkul agak terbatas.

Di bahagian belakang rumah agak luas. Sangat luas sebenarnya. Ada jiran-jiran yang menanam mangga, pisang dan pelbagai tanaman. Setakat ini, saya cuma tanam serai dua rumpun (asalnya empat), tiga pokok ubi kayu, nanas serumpun, jagung yang saya tunjukkan semalam, kantan yang baru disemai, beberapa selasih Thai, cili padi, timun tua dan juga labu.


Hari ini saya nak tunjukkan plot yang ada labu, cili padi dan selasih Thai. Asalnya saya cuma tanam tiga pokok selasih Thai dan dua pokok anak benih cili padi yang dipindahkan dari pasu semaian. Tak sangka pula kompos yang medium semaian ada benih labu di dalamnya. Jadi, beberapa hari selepas cili padi dialihkan, muncullah anak benih labu yang sihat sangat rupanya. Batangnya kukuh dan daunnya pula cantik. Ada dua anak benih yang muncul tapi yang kedua sedikit kecil. Saya putuskan untuk biarkan saja benih itu tumbuh. Memang rezeki saya.


Plot ini masih ada ruang kosong dan saya bercadang untuk alihkan benih tomato yang sedang disemai dan akan semai terus zinnia. Plot ini akan jadi plot untuk tanaman yang menghasilkan buah. Selasih ditanam sebagai menghalau serangga perosak dan bunganya diharapkan dapat menarik serangga yang menggalakkan pendebungaan seperti mana zinnia. Cuma kalau dapat bunga tahi ayam atau marigold lagi bagus untuk elakkan serangga perosak.


Hujung minggu lepas saya telah letakkan baja dan nampaknya dalam sehari dua ini cuaca agak elok dengan matahari terang dan hujan turun lewat petang. Kelmarin juga saya ada meletakkan sungkupan daun serai dan tanah kelihatan dapat menampung kelembapan walaupun panas terik. Sebelum ini tanah memang sangat kering menjelang tengah hari kerana tidak ada sungkupan. Sekarang masih berkira-kira mencari ruang masa untuk mengalih semaian tomato dan menyemai zinnia ke plot ini.


Buat masa sekarang cili padi yang dua pokok ini telah berbunga dan nampaknya putik buah juga dah kelihatan walaupun saya rasa agak awal. Mungkin pada peringkat awal ia dipindahkan kurang air siraman dan pokok sudah tertekan. Saya akan pindahkan beberapa lagi pokok cili padi dalam semaian dalam tempoh terdekat. Harap-harap pokok yang dah berbuah panjang jangka hayatnya.

  

Isnin, 24 Ogos 2015

Jagung Berbunga Jantan dan Berketiak - Minggu 10

Dua  minggu sebelum Ramadhan menjelma, saya telah menyemai 16 ulas biji jagung. Seminggu kemudian, kesemua tidak bercambah kerana dimakan semut belaka. Saya semai di ruang jemuran di belakang dapur. Biji benih dimakan semut memang dah dijangka sejak awal lagi sebab memang dah biasa berlaku jika saya menyemai di kawasan jemuran. Akhirnya saya yang rugi kerana masih berdegil untuk menyemai di situ.

Beberapa hari kemudian saya semai lagi sebanyak 32 biji di laman belakang rumah di atas batas yang telah digemburkan beberapa kali. Alhamdulillah, akhirnya 80% semaian menjadi. Dalam tempoh ia membesar ke hari ini, banyak juga yang telah tumpas. Kebanyakannya mati dek kerana cuaca panas tambahan pula ditinggalkan hampir dua minggu ketika kami pulang ke kampung. Sekarang yang ada cumalah 6 batang pokok jagung yang tak sama besar. Saya pun hairan dengan perbezaan saiznya.


Dua minggu lepas, pokok-pokok jagung ini memang tegak. Namun pada minggu lalu, hujan turun dengan lebat disertai angin yang kuat mengakibatkan pokok-pokok jagung ini senget hampir menyembah bumi. Saya tak berani nak tegakkan, takut mengganggu akarnya. Minggu lepas nampak sedikit tegak pokoknya.


Minggu lepas juga bunga jantan jagung dah keluar dari pokok yang paling sihat. Dalam penghujung minggunya pula, ketiak jagung dengan helaian rambutnya pun dah muncul. Hujung minggu ini pula, satu lagi bunga jagung jantan dah keluar dari pokok yang lain. Mungkin minggu ini akan keluar ketiak jagungnya pula. Teruja betul saya sekarang.


Oleh sebab bilangan pokok jagung saya sedikit, saya mula mencari maklumat untuk mendebungakan putik-putik jagung saya secara manual. Antara saranannya  adalah supaya bunga jagung jantan diambil sedikit dan digosok-gosok pada rerambut putik jagung sebaiknya setiap hari. Untuk mudahnya kerja saya, selepas digosok, saya terus ikatkan dengan lembut bunga jantan ke rerambut jagung dengan harapan semut-semut akan menyebarkan lagi debunganya. Pendebungaan manual dibuat untuk mengurangkan rongak-rongak isi pada tongkol jagungnya.


Inilah kali pertama saya menanam jagung sejauh ini. Ahad lepas juga saya ada membaja batas jagung dan menyiram seperti biasa. Bila jagung dan mula berbuah, aktiviti menyiram sebaiknya dibuat setiap hari dan sebolehnya saya tak mahu batasnya kering terus. Buat masa ini daun-daun serai yang dipangkas menjadi sungkupan batas.

Tak sabarnya tak tuai jagung walaupun yang menjadi satu tongkol sahaja

Jumaat, 21 Ogos 2015

Pokok Delima Berbunga .. Buat Kali Ke-3

Seperti mana yang telah saya khabarkan dahulu, saya ada sepohon pokok delima yang tumbuh dari sisa kompos saya. Pokok delima tunggal saya itu kini sudah berumur hampir setahun setengah. Muda setahun dari Alif. Pokoknya asalnya datang dari tin susu sekarang sudah membesar dalam pasu. Pokoknya sihat sekarang dengan daun yang cukup hijau. Sejak dicantas beberapa bulan lau, tidak dicantas lagi dan dibiarkan besar. Jarang sekali tidak bersiram dan dibaja setiap dua minggu.


Hajat di hati hendak memindahkan pokok delima tunggal saya ini ke laman belakang hujung minggu ini supaya ia dapat hidup lebih besar. Tanpa diduga, pokok delima saya sedang mengeluarkan putik bunganya buat kali ketiga sepanjang umurnya yang setahun jagung. Setakat ini ada kelihatan tiga putik bunga. Nampak gayanya akan ada lagi beberapa kudup akan muncul dari dahan yang lain. Gembiranya hati saya bukan kepalang.


Dalam hati ada juga rasa berdebar. Bimbang bunganya akan gugur lagi seperti mana sebelum ini. Harus kah saya buang beberapa kudup bunga supaya yang tinggal dapat hasilkan buah? Atau perlu kah saya mendebungakan bunga delima saya supaya buah dapat dibentuk? Tak sabar tunggu bunganya kembang. Saya suka sangat warna merah jingga terangnya dengan daun yang menghijau. Harap-harap dapatlah merasa buah delima dari kebun sendiri walaupun sebiji. 


Kalau menjadi buahnya, nampak gayanya niat nak memindahkan pokok delima ini ke laman belakang terpaksalah ditangguhkan sehingga buah ranum.

Rabu, 19 Ogos 2015

Menuai Kunyit

Isnin lepas suami saya ada membawa pulang sebungkus pucuk ubi kayu dan sebungkus kecil cili padi putih hasil pemberian rakan sepejabatnya. Rakannya bercucuk tanam di rumah. Suami saya minta supaya saya masak Pucuk Ubi Kayu Masak Lemak Cili Padi. Memandangkan daun kunyit di rumah saya sudah mulai menguning, jadi saya memutuskan untuk menggali kunyit saya sebelum kesemua daunnya kering.

Daun kunyit yang mula menunjukkan tanda-tanda adalah tanda umbinya sudah sedia untuk dituai. Kalau dibiarkan kekeringan terus, umbinya akan mulai lembik dan mula menjadi dorman sehinggalah ia sedia untuk mengeluarkan daun baharu. Apabila daun baharu keluar, umbi yang ada masih muda iaitu berwarna kuning pucat dan sangat kecil.


Setelah digali kesemua kunyit dalam pasu in, saya dapat menuai hampir 800 gram kunyit segar. Sedikit saya telah ambil dan ditumbuk halus untuk menggoreng ikan dan sebahagian kecil lagi digunakan sebagai bahan masakan Pucuk Ubi Kayu Masak Lemak Cili Padi. Macam tak luak langsung kunyit yang. 


Hajatnya ingin dibawa ke pejabat untuk diberi kepada sesiapa yang sudi. Tapi saya tidak ke pejabat semalam kerana menghadiri seminar sementara suami agak sibuk. Mungkin hujung minggu ini saya akan hiris kesemuanya dan dikeringkan untuk dijadikan serbuk kunyit. Buat sementara ini kesemuanya dianginkan di dapur agar kering. Jika kunyit segar disimpan dalam keadaan lembap, kunyit akan menjadi lembik dan busuk. 

Sumber  http://www.mindbodyinspired.net/the-many-benefits-of-curcumin-turmeric/

Pagi tadi saya mencuba buat pertama kali Jamu Kunyit Asam yang menggunakan kunyit segar sebagai ramuan. Rasanya sedap juga dan boleh dijadikan minuman kegemaran selepas ini. Jamu ini diamalkan oleh kaum wanita Indonesia terutamanya di Bali. Cuma mungkin perlu ambil dalam jumlah yang tidak keterlaluan agar tidak mendatangkan kesan sampingan pula.  Rupa-rupanya kunyit ini mempunyai pelbagai khasiat terutama kepada kesihatan kesuburan wanita, pengawalan berat badan dan juga awet muda. Lepas ini bolehlah jadikan kunyit segar sebagai ramuan dalam smoothie buah-buahan. 

Isnin, 17 Ogos 2015

Teh Bunga Telang - Blue Chai

Sebenarnya saya bercadang hendak memotong baki rumput di lama belakang. Laman depan dah selamat dipotong. Separuh laman belakang juga dah selamat dipotong. Tapi dek kerana gunting rumput dah semakin tumpul walaupun dah berkali-kali diasah, kerja memotong rumput jadi makin menjerihkan. Dalam meninggi rumput terselit serumpun dua pokok daun semalu yang dah berbatang keras. Batang keras itulah yang buat pemotong rumput saya makin tumpul. Sudahnya terpaksa minta pekerja Bangladesh potongkan. Biasanya kerja memotong rumput keseluruhan laman belakang termasuk laman depan dapat diselesaikan dengan bayaran RM15 manakala keseluruhan laman belakang diselesaikan dengan bayaran RM10. Oleh sebab saya dah tak larat nak melayan gunting rumput maka kerja separuh jalan saya diselesaikan dengan kos RM10. Nak buek camno, kalu tidak, somak la rumah den. Kang rumput sama tinggi dengan pokok serai pulak.


Alang-alang dah kurang kerja, maka adalah sedikit masa nak mencantas pokok bunga telang yang dah serabut. Pokok bunga telang ini saya memang semai di pangkal pokok bunga kantan supaya ada tempat sulur kacang telah berpaut. Bunganya memang lebat tapi tak pernah sekali saya kutip bunganya. Bila dah habis cantas semua barulah kemas sikit rimbunya. Yang bagusnya bila dicantas adalah, lebih banyak bunga akan keluar.


 Inilah yang dapat dari cantasan. Banyak bunganya yang kalau tak dikutip membazir pula rasanya. Saya ambil keputusan untuk kutip semua bunganya. Bunga telang hanya kembang sehari sahaja. Jadi bunganya elok dikutip setiap hari kalau inginkan jumlah bunga yang banyak terutamanya jika berhajat untuk buat ramuan pewarna nasi kerabu. Bunga yang saya kutip Sabtu lepas saya jemur seharian kemudian sambung keringkan di dalam rumah sebab hari mula mendung tengah hari itu. Kami pula hendak keluar menghadiri jemputan beberapa majlis rumah terbuka di hari Syawal yang terakhir. 


Pagi Ahad esoknya, bunga telang telah kering sepenuhnya. Dapatlah saya menghirup teh biru buat pertama kali. Saya rendam lima kuntum bunganya dalam air panas sehingga air sedikit suam. Tanpa tambahan apa-apa saya rasa tehnya tidak mempunyai rasa yang ketara. Mungkin kalau direndam dengan air renehan pandan, serai atau kulit kayu manis dapat menambahkan rasanya. Kalau ditambah perahan lemon atau madu juga pasti sedap. Mungkin akan datang saya akan cuba mempelbagaikan rasanya atau mencuba masukkan bunganya sebagai ramuan salad.


Berdasarkan pembacaan saya, teh bunga telang baik untuk kesihatan rambut, mata, kesihatan sistem reproduktif wanita dan pelbagai lagi khasiat. Telang juga dikatakan dapat menghilangkan jerawat dan mampu membantu mengatasi masalah insomnia. Banyak bahan bacaan dapat Internet yang membincangkan khasiat telang cuma sejauh mana betulnya tidak dapat dipastikan. 


Khamis, 13 Ogos 2015

Seri Laman Rumah

Tak ada apa-apa yang istimewa nak ditunjukkan hari ini. Cuma beberapa sudut pandang bunga-bunga hiasan di rumah yang buat mata saya pandang tak jemu setiap hari.


Bunga kertas dengan bunga merah terang yang menceriakan warna laman berlatarbelakangkan pokok Ati-ati dan Chinese Fringe Flower yang berdaun ungu kecoklatan.


 
Satu-satunya bunga ros yang ada di laman saya, The Pink Showtime Stilleto Rose. Warna bunganya merah jambu terang bila musim panas dengan air siraman yang cukup. Bunganya merah jambu pastel bila musim hujan.


Purple Wishbone Flower yang tidak disemai tapi tumbuh secara sukarela. Dulu saya ada ambil bunganya dari rumah Acik Sam tapi tak tumbuh pula disemai. Mungkin baki benihnya masih bernah dan tumbuh bila keadaan sesuai. Lebat pula tumbuhnya memenuhi pasu aloe vera.


Rabu, 12 Ogos 2015

Menuai Kacang Botor Buat Pertama Kali

Semalam hujan turun dengan lebatnya. Asalnya merancang nak ke pasar tani tapi dek kerana hujan maka suami sahaja ke pasar. Kelmarin suami saya ada tegur yang kacang botor sedap dimakan masa kecil sebab masih rangup dan manis. Kebetulan mak dan ayah ada datang ke rumah semalam sebab hari ini perlu ke lapangan terbang untuk jemput adik lelaki saya yang akan tiba dari Mesir pagi ini. Dia bercuti selama sebulan dan akan kembali semula selepas Aidiladha.

Sebelum mak datang saya dah kirim belikan dua ekor ikan patin untuk dibuat asam pedas tempoyak. Saya memang kurang berkenan beli ikan patin dari pasar raya sebab rasa lumpur masih terasa pada isi ikan. Kebetulan sudah agak lama tak makan ikan patin masak asam pedas tempoyak. Sampai di rumah kira-kira jam 6.30 petang hujan masih turun dengan lebat. Suami sajalah yang ke pasar mencari bahan-bahan mentah untuk dapur.

Sementara suami ke pasar, sempatlah saya berpayung meredah hujan ke belakang dapur mengorek kunyit, memetik daun kesum dan kacang botor serta memangkas batang kantan. Pokok kantan tak pernah berbunga walaupun ditanam dah hampir tiga tahun. Tak tahulah apa masalahnya. Jadi batang kantan sahajalah buat pengganti bunganya. Daun kesum memang elok dicantas untuk galakkan pertumbuhan pucuk baru. Kunyit pula dituai sebab rasa kunyit segar lebih sedap untuk dibuat rencah asam pedas tempoyak berbanding serbuk kunyit. Kacang botor pun dituai buat ulam.


Semua bahan ini sudah selamat lebur dalam asam pedas tempoyak ikan patin. Menu tambahan adalah sambal tempoyak untuk digandingkan dengan kacang botor serta potongan timun. Sedap betul kacang botor. Rasanya manis dan rangup. Habis kacang yang ada di pokok dituai dalam hujan lebat semalam. Yang tinggal sekarang bunganya sahaja. Esok lusa mungkin ada kacang baru akan keluar. Mewah ulam lah lepas ni.

Selasa, 11 Ogos 2015

Bunga Ros Jepun Di Rumah Saya

Seminggu lamanya saya tinggalkan rumah di atas satu urusan kerja. Selama rumah ditinggalkan, anak-anak dijaga suami saya. Tanaman hiasan yang ada di laman rumah dan tanaman lain di laman belakang di rumah terpaksa ditinggalkan seketika. Mujurlah sepanjang minggu lalu kerap juga hujan turun di Putrajaya. Jadi, tidaklah mati kekeringan taman yang ada. Seminggu sebelum keluar bertugas, saya ada membaja tanaman yang ada di rumah. Jumaat lalu sempatlah menjenguk laman yang ditinggalkan. Gembira rasa hati melihatkan pokok-pokok ros jepun yang galak berbunga sejak beberapa kali dibaja. Kudup bunga yang kembang tak putus-putus keluar. Ada banyak warna rupanya pokok ros jepun saya. Bila dah banyak begini, perlu cari masa yang lapang sedikit untuk cambahkan lagi bunga ros jepun. Sebenarnya suami saya suka kalau banyak ros jepun ditanam beratur di sepanjang pinggiran lantai tempat letak kereta. Ada juga saya semai setompok dua. Namun, semaian habis dimakan siput. Yang disemai dalam pasu diletakkan di paras lantai pun juga habis di makan siput. Mujurlah ada beberapa batang yang sempat diselamatkan dan disemai di dalam pasu kecil. Pasu-pasu kecil diletakkan di atas para. 
Bunga kembang setiap pagi selepas kami bertolak ke pejabat. Balik pula bunganya dah kuncup. Jadi, hujung minggu sahajalah kecantikan bunga ros jepun dapat dinikmati.

Isnin, 10 Ogos 2015

Kacang Botor Mula Berbuah

Selepas dua minggu mula berbunga, akhirnya pokok kacang botor saya mula berbuah. Sekarang umur pokok kacang botor saya ini kira-kira 14 minggu. Pada awalnya, bunga-bunganya tidak menghasilkan buah. Mungkin pada masa itu pokok baru hendak belajar berbunga. Setelah seminggu barulah beberapa buah pertama muncul. Dalam tempoh dua hari sahaja panjang buah sudah mencapai ukur lebih seinci. Kacang botor perlu dituai sebelum kacangnya mula berserat. 


Bunganya juga semakin banyak. Nampaknya jenuh juga menuai kacang botor tak lama lagi. Kalau tak dapat nak makan semuanya mungkin saya akan cuba guna teknik awetkan kacang secara sejuk beku macam sayuran campur yang dijual di pasaran. Kalau berjaya teknik awetkan tersebut, stok sayuran insyaAllah tak akan putus.

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...