adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Ahad, 17 Januari 2016

Dah Lama Tak Memetik Mulberi

Dah lama tak memetik mulberi. Dulu asalnya saya ada lima pasu pokok mulberi. Kerap juga berbuah dalam jumlah sedikit tapi pokoknya kecil sahaja sebab pasunya kecil. Kemudian saya semai sepokok dua untuk diberi kepada kawan. Dalam tempoh itu, ada beberapa pokok yang sama ada sebab akan berkulat atau pun kulit batang pokok dimamah siput.
Mulberi - 5 Jan. 2016

Mulberi - 5 Jan. 2016

Tinggallah hanya sepokok mulberi yang saya tanam di belakang rumah September tahun lalu. Sehingga kini sudah dua kali pokok ini berbuah dan semakin besar. Buahnya pun walaupun tak sampai secawan tapi lebih banyak daripada sebelum ini. Lepas ini saya berhajat untuk semai lagi sepokok dua apabila ranting tua sedikit. Lebih banyak pokok lebih meriah tuaian mulberi selepas ini. Insya Allah.

Mulberi - 15 Jan. 2016

Jumaat, 15 Januari 2016

Plot No. 3 Semakin Meriah

Minggu ini masuklah sebulan umur anak-anak pokok jagung saya di plot no. 3. Tingginya sekarang mencecah sekaki dengan daun hijau yang berkilat tanda pokok yang sihat. Hujung minggu lepas baru dibaja dengan baja kopi. Nampak cepat membesar. Minggu depan baru saya baja sekali lagi. Plot no. 3 sekarang nampak sudah penuh dengan daun-daun jagung yang makin besar.


Bendi juga rupanya sudah berbunga. Terlepas pula saya. Sedar-sedar tengah hari sudah muncul putik buah sulungnya. Rasanya pagi tadi baru terkilas nampak kelopak kuning pucat bunganya. Beberapa hari ni saya tidak menjenguk kebun sejemput kerana hujan turun setiap petang walaupun panas terik sepanjang hari. Mungkin bunganya kembang bila saya tak menjenguk. Nampaknya akan ada beberapa bunga menyusul.


Kangkung dan ulam raja pula bersedia untuk dipetik lagi dalam sehari dua lagi. Muak pula makan kangkung dan ulam raja setiap minggu. Tengah hari tadi saya ada petik secekak ulam raja untuk diberi kepada seorang rakan sepejabat. Katanya ulam raja kegemaran suaminya. Tapi terlupa pula hendak bawa ke pejabat. Nampaknya rezeki di lain hari pula. Biasanya kangkung akan digoreng dengan belacan. Mungkin kali ini saya akan cuba celur sahaja untuk di cicah sambal budu atau belacan untuk kelainan.


Rabu, 13 Januari 2016

Belimbing Buluh Nenek Saya

Sekarang masih dalam mood lemau nak menulis apa-apa catatan dalam blog tak semenggah ni sebab tak ada idea nak menulis. Tapi bila dibelek-belek gambar dalam telefon, barulah naik sedikit semangat nak menulis. Tapi ambil masa dua tiga hari juga nak mengetuk papan kekunci. 


Hari ini saya nak kongsi gambar pokok belimbing buluh belakang rumah nenek saya. Dulu masa kecil, saya suka tengok bunga belimbing buluh yang cantik dan comel. Saya hairan juga melihat buahnya tumbuh pada batang pokok tidak di dahan. Di belakang bilik air rumah nenek saya ada tiga batang pokok dan menerima cahaya matahari penuh sepanjang hari. Masa saya kecil ada pokok kelapa gading dan pauh juga di sini. Tapi pokok-pokok tersebut dah ditebang. Jadi lebih terang di kawasan ini sekarang. Belakang bilik nenek saya ada lagi sepokok tapi masih belum berputik. Mungkin sebab kawasannya sangat redup di bawah litupan pelbagai lagi pokok-pokok buah buahan.


Biasanya nenek saya akan kutip buahnya untuk direbus dijadikan jeruk supaya boleh disimpan lama. Buahnya akan jadi hitam selepas direbus. Bila dipecahkan cili padi merah, memang berselera makan nasi panas. Menaip fasal jeruk belimbing buluh ni pun dan buat cair air liur saya. Sekarang saya selalu kutip untuk direbus sebagai bahan sambal hitam yang sangat terkenal. 


Belimbing buluh ini banyak berbuah pada musim panas. Kalau musim hujan memang payah nak jumpa. Kalau di pasar harganya lebih kurang RM12 ringgit sekilo. Dek kerana saya selalu juga buat sambal hitam, nenek saya kadangkala simpankan belimbing yang dah siap direbus untuk saya. Sayangnya nenek saya. 
Minggu lepas ada sahabat baik saya yang pulang bercuti ada bertanya sama ada saya ada buat sambal lagi. Saya buat kalau ada permintaan dari kawan-kawan. Sayangnya saya tak dapat penuhi permintaan kawan saya itu sebab stok belimbing dah direbus sudah habis. Belimbing di kampung pula baru hendak berputik.


Bulan lalu ibu kawan baik kami ada hadiahkan anak pokok belimbing buluh kepada saya. Kawan saya yang ini pula katanya ibunya hadiahkan saya sebab saya selalu buat sambal hitam. Terima kasih makcik. Pokok tu saya dah tanam di belakang rumah saya. Berdebar saya tunggu ia membesar sebab pucuknya lambat benar tumbuh. Risau mati pula pokoknya. Harap-harap dapat hidup subur pokoknya.

*Tadi kata tak ada idea nak cakap sekarang banyak pula cakapnya. Hehehehe.

Khamis, 7 Januari 2016

Because we see things so often...

Gambar yang saya tampilkan ini adalah gambar bunga ulam raja di kebun tepi rumah ayah saya dan dibelakangnya adalah pokok rambutan jiran ayah saya. Langit biru dibelakang cerah selepas hujan turun. Kebun rumah ayah saya ini penuh dengan ulam raja. Rasanya lebih sedozen sampai tak termakan sebab mak dan ayah hanya tinggal berdua sahaja. Terkilan pula tak ambil gambar seluruh batas tepi rumah untuk tunjukkan betapa banyak ulam raja ayah saya.


The more often we see the things around us - even the beautiful and wonderful things - the more they become invisible to us. That is why we often take for granted the beauty of this world: the flowers, the trees, the birds, the clouds - even those we love.

Because we see things so often, we see them less and less.

- Joseph B. Wirthlin

Rabu, 6 Januari 2016

Khabar Dari Plot No. 3 Kebun Sejemput

Salam Tahun Baru 2016. Semoga tahun ini dipenuhi dengan perkara-perkara bermanfaat dan menjadi tahun yang produktif buat semua. Seperti biasa, azam yang setiap tahun ulang tayang adalah untuk turunkan berat badan. Hahahaha. Macam makin naik adalah. Yang penting pemakanan sihat perlu jadi keutamaan seisi keluarga.

Hampir sebulan tiada catatan baru dalam blog ini. Agak sibuk lewat hujung tahun lalu dengan anak pertama menginjak tahun satu. Kami juga cuti agak lama di kampung dengan pelbagai urusan. Macam saya dah maklumkan dulu, saya ada buka plot ketiga di kebun sejemput saya. 

Plot No. 3 - 21 Nov. 2015

Plot No. 3 - 7 Dis. 2015

Plot No. 3 - 28 Dis. 2015
Dalam plot itu sebelum ini ada kangkung, ulam raja dan juga bendi. Kangkung yang saya semai adalah dari beberapa paket benih kangkung yang saya sakan beli dan simpan. Buat masa sekarang memang tidak berhasrat nak membeli benih baru sebab nak menghabiskan benih lama. Kangkung sudah dua kali dituai. Kali pertama sudah selamat digoreng dengan belacan. Tuaian kali kedua diberi kepada cikgu taska Ahmad bersama-sama kacang botor dan cili padi pada hari terakhir Ahmad ke taska. Tahun ini Ahmad dah ke tadika. Tak termakan tuaian yang sedikit kali ini sebab kami pulang ke kampung. Tanaman mesti dituai untuk elakkan pembaziran. Kalau tak dituai nanti tua di pokok sahaja. Bila dikongsi dapat juga sama merasa. 

Anak kangkung selepas seminggu disemai - 16 Nov. 2015

Tuaian kali kedua kangkung selepas dua bulan disemai bersama tuaian kacang botor dan cili padi - 28 Dis. 2015

Kangkung sedia dituai lagi - 5 Jan. 2015

Terbaharu saya semai jagung manis dan usianya dalam minggu ini sudah menghampiri tiga minggu. Alhamdulillah, rasanya hampir semua benih jagung manis jenama Baba bercambah. Hujan yang masih turun setiap hari juga sangat membantu pertumbuhan anak-anak jagung. Pengalaman kali pertama menanam jagung sangat membantu kali ini. Insya-Allah, dalam  dua tiga bulan lagi dapatlah merasa jagung manis tanam sendiri.

Plot No. 3 - 27 Dis. 2015, selepas jagung manis disemai pada 19 Dis. 2015.


Plot No. 3 - 5 Jan 2016, selepas 18 hari jagung manis disemai.

Semaian jagung manis berumur hampir tiga minggu.

Bendi juga nampaknya tumbuh dengan baik. Asalnya saya semai tiga pokok pada November lalu. Sepokok dah habis mati dimakan siput. Sepokok lagi terbantut pula pertumbuhannya. Sepokok yang satu ini nampaknya dah mula keluarkan putik bunga walaupun agak perlahan pertumbuhannya pada peringkat awal. Selepas dibaja dua kali dengan kisaran perut ikan bilis, nampak lebih sihat dan segar. Tak lama lagi dapatlah merasa bendi pertama saya. Benihnya saya dapat dari kebun ayah saya. Ada lagi dua pokok yang saya baru semai tiga minggu lepas dalam pasu kecil tapi belum sempat pindahkan ke batas.

Anak bendi selepas 3 hari disemai - 21 Nov. 2015
Bendi hampir berusia tujuh minggu.

Putik-putik bunga bendi.


Pokok ulam raja tunggal yang berbunga dua minggu lepas juga dah mengeluarkan benih. Sengaja saya tak kutip untuk biarkan benihnya jatuh ke tanah dan biarkan tumbuh. Dah liar esok baru fikir macam mana nak buat.

Benih ulam raja.

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...