adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Khamis, 19 Mei 2016

Throwback : Tuaian Labu dan Jagung ManisKali terakhir catatan saya berkenaan labu di kebun sejemput saya adalah pada bulan Februari lepas. Masa tu yang cuma ada hanyalah sekuntum bunga betina yang sempat saya debungakan. Beberapa hari kemudian saya sekuntum bunga betina labu berkembang lagi dan sempat juga saya debungakan.Seminggu kemudian, labu saya sudah membesar kira-kira tapak tangan saya. Bunga kedua juga membesar lebih kurang sama saiznya. Dalam tempoh itu, cuma beberapa kali saya baja dan disiram setiap hari. Ketiak itu, hujan sudah jarang turun dan cuaca panas sudah mula mengcengkam. Pokok-pokok lain juga sudah hamper mati.Alhamdulillah, sebulan selepas bunga pertama kembang, saya sudah tuai dua biji labu manis dengan beberapa tongkol jagung. Sepatutnya saya tuai lebih awal tapi takut-takut pula bimbang labunya belum menjadi. Sebiji labu beratnya lebih kurang 800 hingga 900 gram. Saya dapat 1.7kg labu. Sebiji saya beri kepada mak mertua. Sebiji lagi saya ambil. Asalnya nak beri kepada emak saya tapi emak dan ayah mengerjakan umrah ketika itu. Jadi saya kira mungkin bukan rezeki emak saya kali ini. Insya Allah kemudian hari ada rezeki emak saya.


Pada ketika ini, pokok labu masih ada di laman namun tak serimbun dulu. Daun-daunnya kecil sahaja dek penangan cuaca panas. Sekarang sudah nampak sedikit segar daunnya kerana saya sudah kurang sibuk. Jadi saya kini punya masa untuk menyiram setiap hari. Bunga-bunga jantan juga sudah kembali namun belum sempat kembang. Gugur sahaja setakat ini. Walau apapun, tanda-tanda pemulihan semakin ada.

Rabu, 18 Mei 2016

Mangga Chokanan Belakang Rumah

Rasanya dalam dua tiga tahun lepas memang ada suami saya tanam sepokok anak pokok mangga di belakang rumah. Masa tu memang malas berkebun. Cuma bunga-bunga di laman sahaja terjaga. Akhirnya pokok mangga tu mati. Suatu hari saya maklumkan suami saya yang kawan saya ada menanam mangga di laman rumahnya. Belum sampai dua bulan pokoknya dah berbuah dan elok isinya bila masak.

Jadi kami pun ke MARDI pada suatu hari Ahad di penghujung Januari tahun ini. Banyak juga anak-anak pokok yang ada dijual di pusat semaian MARDI Serdang. Memandangkan kami tinggal di kuarters, maka kami cuma beli anak benih mangga chokanan pada harga RM5.00 dan juga nak benih pisang berangan pada harga RM2.00. Seminggu kemudian saya alihkan keduanya ke laman belakang.
Tak lama lepas sebulan, pokok pisang dan pokok mangga saya mula mengeluarkan pucuk baru. Asalnya berdebar juga saya bimbang anak-anak pokok mati sebab ada bahagian tanah di laman belakang ini masih belum subur kerana belum pernah dikerjakan. Bahagian-bahagian yang biasa saya kerjakan sudah agak subur sekarang. Bak kata jiran saya, rumput di laman saya nampak lebih hijau mungkin kerana sudah semakin subur.


Dengan cuaca panas melampau yang sedang melanda negara, saya bimbang juga dengan keadaan kebun saya. Selain jagung dan labu, pokok-pokok lain mati selepas dituai hasil sekali dua termasuk pokok mulberi terakhir saya. Kebetulan juga saya agak sibuk sekitar tempoh itu. Sekarang bila hujan mula turun di Putrajaya setiap hai, saya dah mula berkebun semula.Beberapa mingu lepas saya lihat pokok mangga saya seolah menunjukkan tanda akan mengeluarkan bunga. Alhamdulillah, nampaknya betul sangkaan saya. Hujung minggu lalu putik-putik bunga telahpun muncul. Semut-semut hitam kecil juga gembira bermain-main dihujung putik bunga. Saya tak mengharapkan sangat buah akan terhasil mungkin kerana pokok baru belajar berbunga. Kalau dapat sebiji pun saya sudah bersyukur. Alhamdulillah.

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...