Sejak mula bekerja selepas cuti bersalin hampir setahun lalu, saya hanya menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan tanaman sahaja. Tiada tanaman baru yang saya tanam melainkan beberapa tanaman yang tumbuh secara tidak sengaja di dalam pasu kompos saya. Antara tanaman yang tumbuh secara tidak dirancang adalah selasih Thai ini.
Hujung minggu lalu, saya berkesempatan curi sedikit masa membersihkan pasu-pasu yang sudah mula ditumbuhi dengan rumpai. Tanpa disedari ada dua anak pokok selasih Thai tumbuh di celah-celah ros Jepun di pangkal pokok mulberi. Kelihatannya agak sihat. Saya memang ada merancang untuk bawa pulang benih selasih Thai dari kampung memandangkan kumpulan pokok sebelum ini sudah mati belaka. Siapa sangka masih terdapat benihnya yang masih mampu bertunas di dalam tanah tambahan pula cuaca agak kering dan panas beberapa bulan lalu. Cuma pada bulan ini hujan turun di Putrajaya hampir saban hari.
Di kesempatan petang itu juga, saya mengalihkan anak pokok selasih yang paling sihat ke pasu yang lain. Tanah yang disediakan untuk anak selasih ini kaya dengan kompos. Hujan juga turun pada lewat petang itu dan semalam. Pagi ini juga anak selasih kelihatan segar. Nampaknya anak pokok selasih baru saya ini sudah sedia untuk memulakan hidup barunya tanpa perlu menumpang kasih lagi. Semoga sihat segar selalu dan menghasilkan ulam-ulam segar untuk kami sekeluarga. Syukur Alhamdulillah. Tanda Allah kasih kepada hamba-Nya.
posted from Bloggeroid
kalau dilaman sy ni...selasih thai sangat bahagia dgn cuaca panas sekarang...sy je yang tak sempat nk maintain pokok nya
BalasPadamkalau cuaca panas kena kerap siram.. kalau tak daunnya agak berserat dan bunga cepat keluar, daun pun kurang..
Padamsenang hidup kn selasih ni... bau dia pn wangi je
BalasPadammemang senang, kalau tiba waktu berbunga banyak rama-rama atau serangga terbang yg datang..
Padamberlumba2 menunjukkan diri pada tuan tanah....
BalasPadamhendakkan perhatian.. dapat perhatian.. dapat pasu sendiri hehehe
PadamSalam Wanie,
BalasPadamMak Aji kurang tahu pasal Thai basil ni - Wanie biasa taruk dalam masakan apa ya??
biasa sy masukkan dlm masakan labu atau kobis masak lemak putih, lepas tutup api baru masukkan daun selasih. tutup periuknya dan kepanasan kuahnya akan layukan pucuk selasih.. kalau letak awal hancur daunnya.. kdg2 buat ulam segar cicah budu+tempoyak...buat ulam laksa pun sedap.. rasa pedar pedas2 macam lada hitam tapi x kuat..
PadamPucuk dicita ulam mendatang...Semoga selasih Thai tu akan membesar dgn sempurna. :D
BalasPadamBetul tu.. pucuk yang dicita-citakan buat ulam pelengkap hidangan..
Padam