adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Isnin, 1 Disember 2014

Gardenia Jasmine Belmont a.k.a Cape Jasmine

Saya kurang pasti bila agaknya Cape Jasmine ini mula berada di laman saya. Yang saya pasti, pokok ini jarang berbunga dan daunnya kurang lebat. Mungkin juga disebabkan saya jarang mempedulikannya cuma disiram seperti biasa dan kadang kala dibaja bila berkelapangan. Setelah Showtime Stilleto Rose saya berbunga minggu lalu, ‘baton’ disambut pula oleh Cape Jasmine saya ini. Laman saya berbunga tidak putus walaupun hanya sekuntum setiap kali. Saya agak ia mula berkembang mungkin pada hari Sabtu lalu. Oleh sebab saya tiada di rumah, maka saya tidak dapat menatapnya pada hari ia mula mekar menyerlah warna putih gadingnya. Pagi ini kelihatan kelopaknya sudah mulai kuning menunggu masa untuk gugur. Namun begitu harum baunya tetap menyerlah.


Pokok ini banyak ditanam sebagai tanaman pagaran dengan daunnya yang sentiasa hijau berkilat dan bunga yang wangi. Kelopak bunganya bertingkat-tingkat dengan warna putih gading yang akhirnya pudar menjadi  kuning . Ciri-ciri yang indah ini menjadikannya satu hiasan landskap yang indah. Pokok Cape Jasmine atau juga dipanggil Gardenia ini saya tanam di dalam pasu dan diletakkan di kawasan yang menerima cahaya matahari pagi hingga ke tengah hari. Pasunya tidak diletak rapat dengan tanaman lain agar pangkalnya mendapat pengudaraan yang baik supaya tidak diserang penyakit.


Saya jarang memangkas dahan pokok ini tapi bulan lalu saya ada memangkas dengan extreme. Hasilnya banyak dahan baru yang tumbuh walaupun pertumbuhannya gak lambat. Lepas ini saya bercadang untuk kerap memangkas sejurus selepas bunga gugur bagi setiap dahan. Lebih banyak dahan lebih banyak peluang bunga tumbuh. Melalui pembacaan saya difahamkan supaya jangan kerap membaja untuk menggalakkan penghasilan bunga. Pokok dibaja untuk galakkan pertumbuhan daun. Saya akan cuba aturkan jadual membaja kelak.

posted from Bloggeroid

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...