adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Rabu, 18 Mei 2016

Mangga Chokanan Belakang Rumah

Rasanya dalam dua tiga tahun lepas memang ada suami saya tanam sepokok anak pokok mangga di belakang rumah. Masa tu memang malas berkebun. Cuma bunga-bunga di laman sahaja terjaga. Akhirnya pokok mangga tu mati. Suatu hari saya maklumkan suami saya yang kawan saya ada menanam mangga di laman rumahnya. Belum sampai dua bulan pokoknya dah berbuah dan elok isinya bila masak.

Jadi kami pun ke MARDI pada suatu hari Ahad di penghujung Januari tahun ini. Banyak juga anak-anak pokok yang ada dijual di pusat semaian MARDI Serdang. Memandangkan kami tinggal di kuarters, maka kami cuma beli anak benih mangga chokanan pada harga RM5.00 dan juga nak benih pisang berangan pada harga RM2.00. Seminggu kemudian saya alihkan keduanya ke laman belakang.
Tak lama lepas sebulan, pokok pisang dan pokok mangga saya mula mengeluarkan pucuk baru. Asalnya berdebar juga saya bimbang anak-anak pokok mati sebab ada bahagian tanah di laman belakang ini masih belum subur kerana belum pernah dikerjakan. Bahagian-bahagian yang biasa saya kerjakan sudah agak subur sekarang. Bak kata jiran saya, rumput di laman saya nampak lebih hijau mungkin kerana sudah semakin subur.


Dengan cuaca panas melampau yang sedang melanda negara, saya bimbang juga dengan keadaan kebun saya. Selain jagung dan labu, pokok-pokok lain mati selepas dituai hasil sekali dua termasuk pokok mulberi terakhir saya. Kebetulan juga saya agak sibuk sekitar tempoh itu. Sekarang bila hujan mula turun di Putrajaya setiap hai, saya dah mula berkebun semula.Beberapa mingu lepas saya lihat pokok mangga saya seolah menunjukkan tanda akan mengeluarkan bunga. Alhamdulillah, nampaknya betul sangkaan saya. Hujung minggu lalu putik-putik bunga telahpun muncul. Semut-semut hitam kecil juga gembira bermain-main dihujung putik bunga. Saya tak mengharapkan sangat buah akan terhasil mungkin kerana pokok baru belajar berbunga. Kalau dapat sebiji pun saya sudah bersyukur. Alhamdulillah.

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...