Sejak seminggu lalu, saya mengutip bunga telang yang mekar setiap pagi. Terasa rugi jika dibiarkan layu pada pokok. Saya simpankannya dalam bekas kering di dalam peti sejuk. Tengahari semalam saya turut tuai sedikit pucuk selasih Thai dan daun limau purut. Seperti biasa, serai juga dituai untuk stok seminggu. Cukup sesuai tuaian ini dibuat ramuan Nasi Kerabu dengan campuran ulaman yang dibeli dari pasar. Bunga telang direbus dengan sedikit air untuk mendapatkan jus birunya. Jus biru itu digunakan untuk menanak nasi biru dan turut juga menjadi bahan untuk adunan Kuih Buah Melaka atau Onde-Onde saya. Daun limau purut dan selasih Thai dihiris halus sebagai ulaman dicampur dengan hirisan bunga kantan, timun dan kacang panjang. Serai pula ditumis bersama bawang putih, halia, bawang putih dan cili giling untuk sambal budu. Puas hati sebab semalam tiada satu pun juadah dibeli dari bazar Ramadhan!
posted from Bloggeroid
alhamdulillah.. selera sungguh tengok masakan pagi-pagi ni!
BalasPadamSepanjang hari x boleh tengok makanan, nanti haru biru hehe
PadamAlhamdulillah....sedapnye wanie makan nasi kerabu hasil olahan sendiri. Puas hati makan bertambah2. :)
BalasPadampagi tadi pun sahur nasi kerabu... sekarang kalau x puasa mengulang makan lagi kot hehe
Padambestnya leh tuai2 sendiri...
BalasPadamsy tgn panas...tanaman x tahan lama
tanam pun dlm pasu ja
adalah sikit2 yang boleh dituai...ada juga ditanam dalam pasu aje
Padam