adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Rabu, 28 Disember 2016

Cerita Basi : Dua Hari Pertama - Tiga Minggu di Korea Selatan

Lama sangat dah tak menulis apa-apa dalam blog ni. Nak cerita hal-hal berkebun pun sekarang suam-suam kuku je sebab sibuk sangat. Bila dah tak sibuk macam hujung-hujung tahun sekarang barulah nak korek cerita lama. Jadi, walaupun cerita ni dah basi, saya masih nak kongsikan kenangan berkursus di Korea Selatan selama tiga minggu. Saya ke sana dari 17 Julai sehingga 6 Ogos 2016. Ngam-ngam seminggu lepas 1 Syawal. Balik pun ngam-ngam Syawal habis. Melepas nak beraya sakan.

Selama tiga minggu saya di sana, saya berpeluang ke pelbagai wilayah dalam negara tersebut tapi hanya untuk tujuan latihan sahaja. Perbelanjaan di sana ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan Korea Selatan sebagai sumbangan kepada negara-negara sedang membangun. Saya dan seorang rakan mewakili Malaysia bersama-sama beberapa rakan dari negara-negara ASEAN menghadiri latihan tersebut.

Dua hari pertama kami di Korea, kami menetap di asrama Korea International Cooperation Agency (KOICA). KOICA merupakan agensi kerajaan yang memberikan latihan kepada pegawai-pegawai kerajaan pelbagai negara-negara sebagai sumbangan negara Korea Selatan kepada dunia. Korea Selatan telah bangkit dari sebuah negara yang sangat miskin pada era tahun 50an dan kini merupakan sebuah negara yang maju. KOICA ini terletak di Seongnam iaitu kira-kira 1 jam dari Seoul. Kami tiba di Incheon dan terus dibawa ke asrama ini. Biliknya selesa sangat. ada juga disediakan kemudahan dapur pantry dan juga mesin basuh dan pengering pakaian. Kiranya kalau dapat tawaran latihan di sini boleh bawa tiga empat pasang baju saja pun boleh hidup. Di sini juga ada bank, klinik dan kemudahan riadah. Nak keluar ke bandar pun sangat senang. Sesiapa yang menjalani latihan di sini mendapat layanan tetamu kepada Kerajaan Korea dan jika pas pelatih ditunjukkan kepada orang awam, mereka akan segera bantu kalau kita dalam kesusahan.Di sini memang disediakan makanan halal dan kebetulan sewaktu ketibaan kami, memang ramai warga Asia Barat sedang menjalani latihan juga. Inilah sarapan dan makan tengah hari saya pada hari pertama di sini. Lepas tu dah malas nak ambil gambar makan sebab hampir sama sahaja menunya tapi sedap juga.Lepas makan tengah hari, saya dan rakan saya ke bandar Seongnam. Saja jalan-jalan cuci mata. Yang dibeli cuma susu dan kudapan sahaja. Memang tak berniat nak membeli apa-apa lagi sebab lama lagi nak tinggal di negara K-Pop ni. Lagipun elaun belum dapat hahaha.
Syokla jalan-jalan kat bandar Seongnam ni. Sungai ini namanya Tancheon River. Kalau memang menetap kat sini memang hari-hari tak kisah jalan kaki menyusur sungai. Lagipun orang-orang di sini memang biasa berjalan kaki. Tapi saya di sini pada musim panas. Ya ampun panasnya haba. Angin memang tak bertiup. Best lagi  panas kat Malaysia ada angin tiup (eh?) hahahahaEsoknya, kelas dah mula. Tapi masih belum belajar hal-hal teknikal. Di KOICA, kami cuma belajar sedikit berkenaan sejarah Korea Selatan, sistem politik dan budaya setempat. Seronok juga belajar benda baru. Saya bukan peminat drama Korea jadi kadang-kadang blur juga tapi yang ini memang menarik perhatian saya. Orang Korea memang kebiasaannya menangis setiap kali nak menunjukkan perasaan, baik sedih, gembira, marah atau bersyukur. Orang Korea juga sentiasa mengamalkan sikap kebersamaan contohnya: Mak saya akan disebut mak kita, keluarga saya jadi keluarga kita. Tapi akan jadi pelik bila : isteri saya jadinya isteri kami hehehehe.


Waktu ni masing-masing senyap je sebab belum mesra. Mungkin juga masing-masing masih berat mulut nak speaking hihihi. Oklah. Nanti bila rajin saya sambung cerita bila kami semua dah berpindah ke wilayah lain esoknya.
ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...