adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Rabu, 4 Januari 2017

Azam 2017

Okay. Sebelum sambung cerita lepas. Rasanya belum terlambat nak bercerita tentang azam tahun baru. Tiap tahun mesti ada azam baru yang nak dilaksanakan. Sebaik-baik azam adalah azam yang menjadikan kita insan yang lebih baik. Azam yang baik juga sebaiknya boleh dinilai pencapaiannya. Terpulang kepada diri kita macam mana nak menetapkannya dan macam mana nak menilainya. Walaupun saya kurang gemar kongsikan secara terperinci apa yang saya nak dalam hidup tapi kali ini saya nak kongsikan azam saya tahun ini dan strategi saya macam mana nak capai. Tapi ini cuma sebahagian sahaja sebab azam-azam lain itu terlalu peribadi untuk saya kongsikan. Inilah azam saya bagi tahun 2017.

1. SAYA NAK KURANGKAN BERAT BADAN. Berat badan saya sekarang adalah 68.7 kg dengan BMI 29.74 yang menunjukkan saya ni dah terlebih berat badan. Berat badan yang ideal bagi saya adalah sekitar 42.7 kg - 57.8 kg. Saya nak letakkan tiga sasaran; pertama: 60 kg, kedua : 55 kg dan ketiga : 50 kg. Untuk permulaan ini, sudilah menatap wajah saya dengan berat 65kg di hujung tahun 2016.


2. SAYA NAK MAKAN SECARA SIHAT. Makan secara sihat adalah kunci kepada kesihatan yang baik. Semakin meningkat umur, semakin saya kawal apa yang saya makan. Sebelum ini saya biasakan diri untuk berhenti makan sebelum kenyang, elakkan makanan berproses dan akan elakkan makanan manis. Untuk tahun baru ini, saya berazam untuk kuatkan semangat untuk meneruskan kebiasaan saya dan konsisten menjaga pemakanan saya terutamanya makanan bergoreng dan berlemak. Untuk capai azam pertama juga saya sudah mula kira kalori makanan yang saya ambil. Sebagai bukti kesungguhan saya, sudilah menatap menu eat-clean saya buat hari kedua.3. SAYA NAK HABISKAN BACA EMPAT BUAH BUKU. Dalam tahun-tahun sebelum ini, saya memang suka membeli buku. Tapi bacanya selalu sekerat jalan. Jadi, untuk tahun ini saya nak habiskan empat buat buku yang dah lama terperap di rak buku. Buku yang ini dibeli pada tahun 2010 tapi pembacaannya saya terhenti sehingga bab 7 sahaja. Saya mesti habiskan tahun ini.


4. SAYA NAK BELAJAR BERENANG. Anak-anak saya suka main air walaupun yang pandai berenang cuma anak yang sulung sahaja. Saya suka tengok anak-anak seronok berenang. Jadi, saya belajar berenang supaya dapat lebih enjoy bersama anak-anak. Selain itu, berenang boleh jadi workout sampingan saya.

Itu sahajalah azam saya tahun ini. Kalau banyak-banyak tak tercapai pula. Yang disenaraikan adalah yang dapat diukur dan kalau menunjukkan perkembangan positif, kita tambah lagi bila suku pertama tahun 2017 berakhir. Harap saya istiqamah dalam perjalanan melaksanakan azam saya. InsyaAllah.

Harap tak gelojoh macam ni nak selesaikan azam 2017

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...