adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Jumaat, 31 Mei 2013

Resepi Berpantang : Tumisan Sawi Putih Berkicap



Bosan tak makan sawi hari-hari waktu berpantang? Janganlah begitu.. Ada pelbagai jenis sawi di pasaran. Rasa pun berbeza bagi setiap satu. Bila berpantang bersalin ni, banyak juga jenis sayur yang tidak digalakkan untuk makan. Sawi adalah pilihan yang popular. Kelmarin saya masak sayur sawi putih ditumis dan diperasakan dengan kicap. Pada saya, sawi putih ni wangi dan manis rasanya. Inilah cara ringkas saya sediakan sawi putih.

Bahan-bahan :
2 batang sawi putih
Hirisan cili merah
Hirisan bawang kuning Holland
Ikan bilis dicincang kasar
Kicap manis
Lada sulah
Garam
Sedikit minyak masak
Air

Cara memasak:
Panaskan minyak masak dan tumis ikan bilis, cili merah dan bawang. Setelah naik bau, masukkan sedikit air dan batang sawi yang telah dipotong. Kacau rata dan masukkan daun sawi. Perasakan dengan garam, lada sulah dan kicap manis. Kacau seketika sehingga sawi sedikit layu dan tuang ke dalam mangkuk hidangan. Sayur tidak perlu dimasak terlalu lama untuk mengekalkan khasiatnya. Kuahnya yang panas akan meneruskan proses memasak. Selamat mencuba!
posted from Bloggeroid

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...