Pengikut

Google+ Followers

ads

Jumaat, 31 Mei 2013

Resepi Berpantang : Ayam Masak Halia



Semalam saya makan tengahari berlaukkan masakan ini. Nasi satu mangkuk berlaukkan masakan ini memang mengenyangkan. Memandangkan semalam lauk ini memang dah bersayur, maka rasa malas nak memasak sayur makin menjadi-jadi. Mak saya kerap masak lauk ni terutama bila saya masih dalam tempoh berpantang kerana antara bahan utamanya adalah halia. Pada saya lauk ini sihat namun sedap. Saya kurang pasti daripada mak dapat resepinya tapi mungkin lebih kepada main 'campak-campak' saja. Ini adalah resepinya bagi yang ingin mencuba.

Bahan-bahan :
Semangkuk isi ayam dipotong kepingan
Seinci halia dihiris memanjang
1/4 bawang kuning Holland dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
Sedikit hirisan cili merah
Seinci lobak putih
Seinci lobak merah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Garam
Sesudu teh lada hitam ditumbuk
Air
Minyak masak untuk menumis
Hirisan daun bawang dan daun sup



Cara memasak:
Panaskan minyak masak dan tumis halia, bawang kuning, bawang putih dan cili merah sehingga naik bau. Masukkan isi ayam dan kacau sehingga separuh masak. Masukkan lobak putih dan lobak merah. Kacau sehingga ayam dan kesemua lobak hampir masak. Masukkan bancuhan tepung jagung biarkan merenih. Perasakan dengan lada hitam, garam dan sos tiram. Masukkan air mengikut kepekatan kuah yang anda mahukan dan biarkan merenih seketika. Masukkan daun sup dan daun bawang. Kacau seketika dan tuangkan ke dalam mangkuk hidangan.

Nikmati dengan nasi panas. Memang mengenyangkan dan menyelerakan. Selamat mencuba!!
posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...