Syok betul semalam dapat makan ayam. Maklumlah.. semenjak dua tiga hari ni asyik makan ikan aje. Bosan juga. Semalam saya cuba masak Ayam Panggang Bermadu yang dipaparkan dalam buku "Bersalin Secara Alami". Nasib baik ayam yang bermadu bukan saya yang bermadu hehehe. Sepatutnya ayam ini perlu diperap sekurang-kurangnya 3 jam sebelum dipanggang. Saya hanya perap selama satu jam sahaja. Saya juga telah ubah resepi ikut bahan yang ada di dapur. Hidangan ini sedap dengan kehangatan dari lada hitam dan halia. Cubalah!
Bahan-bahan :
Paha dan kepak ayam - sebaiknya tidak dibuang kulit supaya isi ayam tidak hangit dan kekal lembap selepas dipanggang
Seinci halia ditumbuk halus
Seinci kunyit hidup ditumbuk halus
Sesudu besar lada hitam ditumbuk kasar
Sesudu besar sos tiram
Sesudu besar madu
Sesudu besar kicap manis
Garam
Sedikit majerin
Cara memasak:
Cucuk isi ayam dengan garfu bagi membolehkan perapan meresap ke dalam isi ayam. Perap isi ayam dengan semua bahan kecuali marjerin selama sekurang-kurangnya 1 jam. Panaskan kuali pemanggang dan leserkan sedikit marjerin sebelum memanggang. Panggang ayam sehingga ayam masak. Hidangkan.
posted from Bloggeroid
Tiada ulasan:
Catat Ulasan