Kalau tengok rupa ikan goreng ni memang tak berselera. Tapi kalau dah rasa, teringat-ingat sampai sudah. Saya tak pandai nak persembahkan makanan bagi cantik menyelerakan. Lagipun tengah lapar malas na hias bagi cantik. Resepi ikan goreng ini diinspirasikan dari buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu. Selain ikan, ayam dan daging juga boleh digunakan sebagai protein.
Bahan perapan:
1 sudu teh halia disagat halus
1 sudu teh kicap manis
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh pes asam jawa Adabi
Garam
Gula
Sekeping ikan merah
Bahan gorengan:
1 inci halia dihiris memanjang
2 ulas bawang putih dihiris
Minyak masak
Cara memasak:
Perap semua bahan perapan selama 30 minit. Jika gunakan ayam atau daging, perap lebih lama. Panaskan sedikit minyak dan masak ikan sehingga masak. Keluarkan ikan dan goreng hirisan halia dan bawang putih. Tabur gorengan halia dan bawang putih ke atas ikan sebelum menghidang.
Ikan goreng ini punya rasa masam dan manis yang unik dan menyelerakan. Asam jawa yang mengandungi flavonoid bersifat anti radang dan membantu pengeluaran peluh. Pengeluaran peluh adalah salah satu cara mengeluarkan toksin dari.tubuh.
posted from Bloggeroid
Tiada ulasan:
Catat Ulasan