Ini lauk makan tengahari semalam. Sampai hari ini teringat kesedapannya. Saya dapat resepi ini dari buku "Berpantang Secara Alami - Majalah Pa & Ma". Resepinya guna seekor ikan tapi saya masak separuh saja sebab makan seorang saja. Lain kali nak cuba lagi resepi ini dengan ikan lain pula. Rasanya kalau guna ikan siakap mesti sedap.
Bahan - bahan :
Ikan bawal dikelar sedikit
Dua keping halia dihiris
Sekeping kunyit hidup dihiris
Asam jawa - saya guna 1 sudu teh pes asam jawa Adabi
Lada hitam ditumbuk
Garam
Cara memasak :
Lumurkan kesemua bahan pada ikan dan kukus ikan sehingga masak. Hidangkan.
Senang tak?! Gabungan bau halia, asam jawa dan lada hitam memang menaikkan selera. Rasa masam asam jawa dan kepedasan dari lada hitam dan halia menambat hati sampai menjilat jari. Saya sarankan halia dan kunyit tu dihiris halus supaya kita dapat makan bahan-bahan tersebut. Halia dan kunyit adalah antara bahan masakan yang mampu membantu pemulihan badan selepas bersalin. Keduanya juga dikatakan boleh meningkatkan kualiti dan kuantiti susu ibu. Halia dapat merawat masalah kembung perut, mengeluarkan angin dalam usus selain membantu penghadaman makanan. Kunyit pula dikatakan boleh membersihkan dan mengecutkan rahim wanita.
posted from Bloggeroid
saya dah try resepi sis ni minggu lepas..memang sedap sangat2..huhu..thanks for sharing..
BalasPadamskrg nk try msak makanan yg berkukus je..sbb hubby nk turunkn lemak bdn..heheh
http://permatahatibidadariku.blogspot.com/