Sebelum ini, kerapkali juga saya sediakan hidangan ini. Tak sangka pula resepi sup ayam ini turut dipaparkan dalam buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu terbitan Nonaroguy dan Utusan. Walaupun bahan-bahannya hampir 90% sama, namun penyediaannya berbeza. Beginilah cara saya sediakan Sup Ayam Berempah saya...
Bahan-bahan:
2 ketul ayam
Sekeping halia dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 ulas bawang kecil dihiris
Sebatang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
Sekuntum bunga lawang
Sesudu teh lada hitam ditumbuk
Sesudu teh biji ketumbar
Sedikit lobak merah didadu
Hirisan daun bawang dan daun sup
Sesudu besar rempah kurma dicampur sedikit air
Air
Garam
Minyak masak
Cara memasak:
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis halia, bawang kecil, bawang putih dan kesemua rempah sehingga kekuningan. Masukkan rempah kurma dan kacau seketika. Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga rempah sebati dengan isi ayam. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan lobak merah dan biarkan merenih sehingga lobak empuk. Perasakan dengan lada hitam dan garam. Masukkan daun sup dan daun bawang. Biarkan merenih seketika dan hidangkan.
posted from Bloggeroid
wow,sedap nyer.....lapar ler...hek2... i like u soup...yupyupmmm...good!
BalasPadam