adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Sabtu, 1 Jun 2013

Resepi Berpantang : Daging Rebus Asam



Asalnya niat di hati nak masak kari daging tengahari tadi. Selongkar punya selongkar, sekali rempah kari daging tak ada pula di dapur. Terpaksalah selongkar buku 'Berpantang Secara Alami - Majalah Pa & Ma' untuk cari resepi alternatif. Maka ternampak resepi mudah ini. Saya kongsikan resepinya tetapi saya dah ubah sedikit ikut rasa tekak.

Bahan-bahan:
Semangkuk daging yang dipotong kepingan
Setengah inci halia
Setengah inci lengkuas
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang kecil
Sesudu teh ketumbar ditumbuk kasar
Sekeping asam keping
Garam
Air

Cara-cara:
Tumbuk halia, lengkuas, bawang putih dan bawang kecil hingga lumat. Kemudian, rebus daging bersama bahan-bahan yang ditumbuk bersama ketumbar sehingga daging empuk. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam. Biarkan merenih seketika sebelum dihidangkan.

Asam keping bagus untuk melancarkan sistem penghadaman serta membantu mengempiskan perut selepas bersalin. Hidangan ini tidak berlemak. Saya suka hidangan ini dimakan dengan nasi serta kicap berlada hitam. Memang membangkitkan selera. Cubalah!
posted from Bloggeroid

2 ulasan:

  1. sedap singgang daging nie (orng kelantan panggil)..kalau tak pantang pun saya suka makan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. pernah dgr singgang daging tp belum pernah makan..rasanya lepas pantang nanti pun akan masak lagi sebab sedan wpun ringkas..

      Padam

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...