adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Khamis, 10 Januari 2013

Tergoda...


Tergoda saya dengan santapan ummuaidan tempoh hari. Budu dengan ulaman segar dari kebunnya. Saya sering teringin nak menghidangkan budu yang dicicah dengan ulaman. Tapi, suami saya tak makan budu. Jadi, kurang seronok sedikit kalau makan seorang. Kebetulan adik saya datang ke rumah malam tadi melawat anak-anak saudaranya yang dua orang itu. Dia agak gemar makan budu. Kami bukan orang Kelantan tapi gemarkan kepelbagaian makanan Malaysia.
Jadi, apa yang yang dipadankan dengan budu? Di rumah saya hanya ada sedikit sahaja budu dari botol kecil. Itupun lebihan dari budu yang sebahagiannya saya telah gunakan untuk bahan sambal budu nasi kerabu. Saya tuai kangkung saya yang halus batang dan daunnya walau usianya telah sebulan. Saya memang telah rancang untuk tuainya walau tak banyak. Kalau dibiarkan lebih lama, bimbang batang kangkung menjadi terlalu berserat hingga tidak enak lagi dimakan. Saya celur kangkung tanaman saya bersama-sama terung kecil yang saya beli dari pasar.

Selain kangkung, saya juga tuai dua pelepah daun sup untuk dibuat penyedap rasa dalam masakan ayam masak kicap saya dan cili padi untuk dimasukkan dalam budu saya. Tapi sayang, tiada perahan limau untuk menambahkan "umph" dalam budu. Walau apapun, puas hati saya dapat makan budu dicicah kangkung celur yang segar dari kebun sejemput.
posted from Bloggeroid

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...