adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Khamis, 13 Jun 2013

Resepi Berpantang : Kerabu Pegaga Kering



Selasa lepas saya minta suami belikan pegaga di Pasar Tani Putrajaya. Dapatlah dalam dua cekak. Tapi saya kurang pasti harganya. Yang pasti, daunnya tak banyak. Yang dapat sulurnya yang panjang dan akar yang besar. Akarnya saya simpan dan rendam dalam air. Harapnya bertunas. Bolehlah di tanam dalam pasu buat ulaman di masa hadapan. Dah lama teringin nak makan kerabu pegaga tapi dah lebih sebulan baru dapat makan. Pegaga mempunyai khasiat yang tinggi antaranya dapat bertindak sebagai agen pembersih darah. Ia juga dikatakan sebagai ulaman awet muda yang mampu memberi kesan dalam pembentukan tisu seperti menghilangkan parut, membina kolagen, merangsangkan pertumbuhan rambut dan kuku serta penyembuhan luka dan masalah kulit yang lain.

Bahan-bahan:
Pegaga yang dihiris secukupnya
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang kecil
1 sudu teh lada hitam
Segenggam ikan bilis

Cara memasak:
Tumbuk semua bahan kecuali pegaga hingga agak lumat. Goreng bahan yang ditumbuk tanpa minyak sehingga agak garing. Gaulkan dengan hirisan pegaga dan hidangkan bersama nasi panas sementara kerabu masih segar.
posted from Bloggeroid

2 ulasan:

  1. macam sedap jer kerabu tu, teringin nk cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap..2 dlm 1.. nasi dan sayur hehe..lg byk ulam mesti lagi best

      Padam

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...