adsense

Pengikut

leaderboard nuffnang

Khamis, 13 Jun 2013

Resepi Berpantang : Singgang Ikan Tenggiri



Semalam malas nak masak beria-ia. Sudahnya ikan tenggiri dimasak singgang sahaja. Ikan dimasak cara begini agak popular sebagai hidangab untuk wanita pantang bersalin. Jangan tak tau.. saya pun baru belajar masak ikan cara begini. Masakan inilah yang paling senang kot. Tak silap saya ada tempat panggil masakan cara begini sebagai ungkep. Ikan yang biasa dimasak cara begini adalah ikan haruan, tenggiri dan ikan parang. Saya paling suka bahagian ekor ikan tenggiri dimasak cara begini kerana isinya lebih lembut.

Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
1 inci halia dipotong kepingan
1 inci kunyit hidup dipotong kepingan
2 ulas bawang kecil dimayang
2 ulas bawang putih diketuk
1 keping asam keping
Garam
Air

Cara memasak:
Rebus kesemua bahan kecuali ikan sehingga air mendidih dan naik bau. Masukkan ikan dan garam. Biarkan merenih sehingga ikan masak dan hidangkan.
posted from Bloggeroid

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...